joi, 15 noiembrie 2012

Adeverinta medicala



ADEVERINTA MEDICALA
Nr. ...............................

                        Prin prezenta se adevereşte că dl…………………… este angajat al unităţii noastre, cu contract de muncă, în calitate de ………………… din data de …………………..
                        Se adevereşte că s-a reţinut şi virat 6,5% din venitul propriu realizat de către angajat în unitatea noastră şi 5,5% contribuţia la fondul de asigurări de sănătate din partea angajatorului  în contul unic al BASFS deschis la Trezoreria ....................
                        S-a eliberat prezenta pentru a-i servi la medic.

                                                                                                                  

                                                                                                       CONDUCĂTORUL UNITĂŢII,

                                                                                            


                                                                                           

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Lucrez la o firma care nu plateste contributiile la stat, deci nu am asigurare medicala. As putea sa ma trec ca si persoana in intretinere la locul de munca al sotului si sa fiu coasigurat?
    Sau ce alte variante mai am?
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.

      Daca sunteti angajata cu contract individual de munca, deci aveti un venit propriu nu aveti cum sa va treceti ca si coasigurat la locul de munca al sotului.
      Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat:


      Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
      Copiii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

      Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:

      - documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
      - declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
      - declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
      n baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

      Conform art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

      Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea acestora.

      Ștergere